18 nov. 2015

Work and Travel USA - de la A la Z

                               (New York văzut de pe Top of The Rock Observation Deck)

Dacă și tu visezi la America de când te știi, ești în locul potrivit! Fie că te jucai GTA Vice City când erai mai mic/ă, o invidiai pe Serena din Gossip Girl sau pe Harvey Specter din Suits pentru privilegiul de a se plimba pe străzile din New York, ai urmărit serialul Californication cu sufletul la gură sau ți-ai înnebunit vecinii cu piesa Empire State of Mind a lui Jay-Z, cu siguranță ai o imagine bine conturată despre ce înseamnă Visul American. Cu toate astea, probabil te gândești că va rămâne la statutul de vis, dar nu trebuie să fie așa! Poate ai observat că în luna octombrie news feed-ul de pe Facebook abundă în poze cu studenți făcând plajă în California sau Miami, plimbându-se cu elicopterul deasupra Marelui Canion sau cu feribotul în drum spre Statuia Libertății, poate ai chiar prieteni care au fost îndeajuns de norocoși încât să ajungă acolo sau, poate, ai trăit chiar tu experiența aceasta. Indiferent de situație, dacă nu știi nimic despre program sau dacă vrei să îți împrospătezi memoria, noi suntem aici să te ajutăm.

Ce este Work and Travel USA? 

Dacă vrei o definiție simplă - un program de schimb cultural. Vestea bună este că e mult mai mult de atât! Nu doar că ai ocazia să îți petreci vara în SUA, să trăiești printre americani, să le înveți obiceiurile și tradițiile, să îi înveți și tu la rândul tău pe ale tale, dar ai ocazia să vizitezi toate locurile pe care le-ai văzut pe marile ecrane până acum, toate locurile despre care îți povesteam mai sus. Și asta nu e tot – faci toate lucrurile acestea în timp ce îți îmbogățești semnificativ vocabularul limbii engleze, îți îmbunătățești pronunția, te întorci cu un accent american și  asta în timp ce lucrezi și ești plătit în dolari. Câți dolari? Asta depinde doar de tine! J

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Trebuie să fii student, masterand sau doctorand la o facultate acreditată, să urmezi cursurile la zi și să ai până în 30 de ani. Simplu, nu?
 
Cât durează programul? 

Perioada legală în care pot lucra studenții români este începutul lunii iunie (în funcție de cât de repede termini tu sesiunea) – 30 septembrie. În luna octombrie, ai undă verde la călătorii pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Ce pot să lucrez? 

Poți opta pentru poziții de server, cashier, hostess, ajutor de bucătar, dishwasher, sandwich artist s.a.m.d. în cadrul restaurantelor/pizzeriilor/fast food-urilor/cafenelelor. Dacă știi să inoti, poți aplica pentru o poziție de salvamar, astfel având parte de o vară întreagă petrecută în costum de baie – ce poate fi mai relaxant de atât? Housekeeper este de asemenea o poziție foarte des întâlnită și căutată de studenți – pozițiile sunt atât în cadrul motelurilor, cabanelor, pensiunilor, cât și în cadrul unor lanțuri hoteliere internaționale. Vrei distracție? Atunci optează pentru un job în cadrul parcurilor de distracție sau, de ce nu, în cadrul parcurilor naturale – locații și poziții sunt destule! Să vinzi suveniruri la un magazin din Ocean City și în timpul liber să stai la plajă, să vinzi înghețată în Philadelphia, să lucrezi la casa de bilete de la Statuia Libertății și seara să te pierzi în mulțimea din Times Square sau să închiriezi biciclete turiștilor în San Francisco și apoi să te pierzi pe străzile fabuloase ale orașului – you name it, opțiunile sunt infinite!

Ce salariu pot să am? 

Salariile diferă de la un angajator la altul, dar minimul este de 7,25$/h iar maximul de 14$/h. Pe  lângă asta, poți să îți iei un second job sau să faci ore suplimentare (overtime) la locul de muncă pe care l-ai ales înainte să pleci.

Unde o să locuiesc? 

90% dintre angajatori oferă cazare (contra cost sau nu), iar cei care nu oferă, te ajută să îți găsești. Nu te speria dacă angajatorul pe care l-ai ales tu nu îți asigură cazare, poți să cauți și tu pe internet și să îți găsești singur/ă. (Nu uita de grupurile de pe Facebook, poți să întrebi acolo alți studenți care au fost plecați sau care vor pleca în aceeași vară cu tine – poate au ei recomandări sau, de ce nu, poate îți faci prieteni noi și vă găsiți cazare împreună.)

Când pot sa mă înscriu în program?

Înscrierile au început în luna octombrie și se vor sfârși în mai. Deși te poți înscrie și mai târziu, este recomandat să te înscrii la început. Nu doar că vei avea mai multe variante în ceea ce privește locul de muncă, dar vei avea și mai mult timp pentru a-ți completa dosarul.

De ce acte am nevoie?

În funcțe de agenție, actele pot să difere, dar cele de bază sunt: cazierul, adeverință de la facultate care să ateste că ești student, copie după buletin, CV-ul în limba engleză, copie după pașaport, situația școlară și adeverință de la Direcția de Pașapoarte care să ateste că nu ai interdicție să ieși din tară.

Care este costul programului?

Din nou, costul programului diferă în funcție de agenție; Mai multe detalii AICI

Care sunt pașii programului?

Primul pas este acela să te interesezi despre program – ceea ce faci, dacă citești acum acest blog, felicitări deci! Al doilea pas este să te înscrii în program. După ce te-ai înscris, vei putea aplica la job-uri, vei susține interviul cu angajatorul/angajatorii  și vei semna job offer-ul. După ce vei avea un loc de muncă asigurat, vei fi programat la ambasada SUA pentru a susține interviul. Imediat după ce ieși din clădirea ambasadei, îți cumperi bilet de avion (dacă nu ți l-ai cumpărat până atunci) și poți să începi să te gândești ce haine iei cu tine și unde plănuiești să călătorești, căci ești practic cu un picior pe continent! Urmează sesiunea și multe zile în care în loc să înveți pentru examene, cauți atracții turistice și faci liste cu locurile pe care vrei să le vizitezi. Odată scăpat/ă de examene, te urci într-un taxi în drum spre aeroport și te mai întorci abia în octombrie! Deși ai impresia că mai este mult până vara viitoare, vei vedea că timpul o să zboare pur și simplu și o să te trezești dintr-o dată în aeroport unde un angajat te va întâmpina cu un  “Hello, how are you doing Sir/M’am?”

Dacă după ce ai citit rândurile de mai sus, încă mai ai întrebări la care nu ți-am răspuns, lasă-ne un comentariu și iți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil! J 



0 comentarii: